2050’de Muhasebe Endüstrisi

2050 yılında bilimde, sanayide, enerjide, tarımda, sağlıkta, eğitim ve sanatta insan yaşamının bugünkünden çok daha farklı olacağı bilinen bir gerçeklik.  Muhtemelen,  10 milyar insan daha fazla kaynak tüketecek ve teknolojik olarak daha gelişmiş bir yaşam sürecek. İnsanların günümüze göre daha uzun yaşayacağı ve daha sağlıklı kalacağı ise,  beklenen bir durum.  Gelecekte teknolojinin hayatımızı kolaylaştıracağından emin olunduğu gibi, aynı zamanda onu kurtaracağı da tahmin ediliyor. Ve bundan 30 yıl sonrasını tahmin etmek aslında imkânsız değil. Hızla ilerleyen teknoloji, daha hızlı bir şekilde ilerlemeye devam edecektir. Akıllı şehirler, şoförsüz arabalar, robotlar, yenilenebilir dizel yakıt, her evde 3D yazıcı, uzay turizmi, yapay zeka sistemler, asteroid madenciliği, sentetik biyoloji ve sanal gerçeklik, 2050 yılında insanların kullanacağı düşünülen teknolojilerden sadece birkaçı. 
Peki, 2050 yılının Muhasebe Endüstrisi nasıl olacak?

2050 Yılında Muhasebe Endüstrisi İçin Teknoloji Tahminleri  

Günümüzde teknolojik ilerlemelerden dolayı dünya büyük bir değişimin ortasında. Elbette, yeni teknolojiler değişimi hızlandırmakla birlikte bize yeni fırsatların yanı sıra zorluklar da getirecektir. Kuşkusuz muhasebe mesleğinin geleceği de dijitalleşme ve bugünkünden çok daha basit  uygulamaların   üzerine inşa edilecektir. Hızla değişen teknolojik gelişmelerin,   nasıl bir değişim yaratacağı zamanla anlaşılacak bir durum olsa da, muhasebe endüstrisindeki değişimin önemli fırsatlar doğurması bekleniyor. Dijitalleşmenin ve robotların muhasebe mesleğindeki yükselişi,  verimliliği ve üretkenliği artıracaktır. Diğer taraftan teknolojinin hızla gelişimi ve muhasebeye olan yoğun etkisi muhasebe meslek mensupları için her zaman kaygı verici bir durum oldu.  Özellikle muhasebe mesleğinde kariyer yapmak isteyenler için teknolojik gelişmeler ile birlikte muhasebe mesleğinin nasıl şekilleneceği merak konusu. Peki, 2050 yılında muhasebe endüstrisi nasıl olacak? Sanal muhasebecilerin ortaya çıkması, insanlar ve makineler ile iletişim kuran muhasebe sistemleri, fiziki vergi dairesi ve sosyal güvenlik kurumu gibi kamu kurumlarının yerini sanal kurumlara bırakması, dijital dolap ve klasörler,  kendi kendine karar verebilen yapay zeka muhasebe sistemleri, hologram sistemler sayesinde mükelleflerin vergi ödevlerini yerine getirmeleri için vergi dairelerine gitmesine gerek kalmaması, dijital denetimler, mutabakat yapan robotlar, muhasebeciler için veri analizi, strateji ve danışmanlık işlerinin ön plana çıkması, blockchain ve bulut sistemi gibi gelişmiş teknolojilerin yoğun olarak kullanılması ve kağıt, defter gibi geleneksel yöntemlerin yerini dijital makbuz ve defterlere bırakması,  2050 yılında muhasebe endüstrisinde kullanılması beklenen teknolojilerden sadece bazıları.  
İnsan yaratıcılığı olağanüstüdür. Ve teknolojinin geleceğini tahmin etmek, insanlığa daha iyi bir yaşam sunmak için çalışan bilim insanları ve yeni gelişmelerden yararlanmayı düşünen ana akım toplumlar içindir. Muhasebe mesleği için geleceği benimsemenin iki yolu var: Geleceğe pasif olarak izin verilebilir veya muhasebe mesleğini faydalı bir şekilde etkileyecek çalışmalar yaparak, fırsatlar etrafında şekillendirilebilir. Bu noktada muhasebe mesleğinin geleceğini yaratmak, 21. yüzyılın sunacağı bilgi ve teknolojinin rehberliğinde, idealist muhasebe meslek mensupları ve meslek örgütleri ile akademisyenlerin elindedir. 

Gelecek İçin Muhasebe Meslek Mensuplarına Öneriler 

Yapay zeka sistemler ve dijitalleşme muhasebe mesleğini ve muhasebe meslek mensuplarını etkilerken, yeni fırsatlar da sunmaya devam edecektir. Dijitalleşme ile birlikte muhasebe meslek mensupları sadece daha üretken ve yetkin olmayacaklar, aynı zamanda daha fazla müşteriyle başa çıkacak ve onlara daha fazla katma değer sunabilecekler. Teknoloji, yapay zeka sistemleri ile muhasebecileri bir araya getirerek beraber çalışmalarını zorunlu kılacaktır. Gelecekte yapay zeka sistemler sayesinde,  muhasebe meslek mensupları kısa sürede muazzam miktarda veriyi doğru bir şekilde analiz edebileceklerdir. Geleceğin muhasebecileri, bir müşterinin vergi hesaplamalarının ve kayıtlarının doğru olduğundan emin olmak için çalışan kişiler olmayacaktır. Geleceğin muhasebecileri, firmaların işlerini sürdürebilmesi için geleceğe yönelik plan yapan ve önemli iş kararlarının verilmesinde yardımcı olan kişiler olacaktır. Sonuç olarak, muhasebe meslek mensuplarının gelecekte başarılı olabilmeleri için,  iş danışmanı olarak rollerini yeniden icat etmeleri, teknolojiyi benimsemeleri ve yeni bilgi ve becerileri yönetmeleri gerekmektedir.   Muhasebe meslek mensuplarının geleceği ve teknolojik değişimleri benimseyebilmeleri için bazı öneriler aşağıdaki gibidir:
  • Meslek örgütleri teknolojik yenilikleri teşvik etmeli ve desteklemelidir,
  • Muhasebe mesleğinin dijital devrimi benimsemesi için yeni bir modellemeye olan ihtiyacı zorunludur, 
  • Siber risk ciddiye alınmalı ve programlanmalıdır,
  • Muhasebe endüstrisinin her alanında dijital sistemler kullanılmalıdır,
  • Muhasebe mesleği eğitim altyapısının, dijital devrim için hazır olması sağlanmalıdır, 
  • Muhasebe endüstrisinin,  yeni teknolojik becerilere sahip daha çevik bir işgücüne ihtiyacı olacaktır, 
  • Muhasebe meslek mensupları için doğru ve etkin iletişim önemli hale gelecektir,
  • Teknoloji, muhasebe meslek mensuplarının müşterileri için daha yüksek düzeyde analiz ve danışmanlık yapmalarını sağlayacaktır, 
  • Muhasebe meslek mensupları,  mühendislik yeteneklerinin yanı sıra eleştirel düşünme, duygusal zeka, yaratıcılık, güçlü sunum ve iletişim becerileri alanında kendilerini geliştirerek geleceğe hazırlayabilmelidirler.   
Makalenin Sözü: “Bir ağaç dikmek için en iyi zaman 20 yıl önceydi. İkinci en iyi zaman ise şimdidir.” Çin Atasözü  
İsmail TEKBAŞ  
Kaynak: https://hbrturkiye.com/blog/2050-de-muhasebe-endustrisi  

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

GENEL KURUL’A HANGİ FİNANSAL TABLOLAR SUNULACAK?

Bağımsız Denetçilik Sınavı ve Stajı Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Oldu da bitti maşallah, nazar değmez inşallah!

Dijital Çağda Muhasebe Mesleğinin Yeniden Tasarımı: Mali Mühendislik-Accounting Engineering

Mali Müşavirlik Mesleğinin Geleceği Tehlikede Mi?

Meslektaşın Yeni Çilesi; BERAT

BAĞIMSIZ DENETÇİNİN BAĞIMSIZLIĞI TEHLİKE ALTINDA

VERGİ USUL KANUNU MU GÜÇLÜ YOKSA TÜRK TİCARET KANUNU MU?

TÜRKİYE EKONOMİSİ MALİ AFLARA BAĞIMLI MI?