MUHASEBENİN DİJİTAL DÖNÜŞÜMÜ VE MALİ MÜHENDİSLİK

Dijitalleşmenin İşletmeler ve Meslekler İçin Mesajı:
Yenilik veya Yok Olmak…
Günümüzde yaklaşık 2 milyar insan elinde bir akıllı telefon olmadan evlerinden dışarı çıkmıyor. Yirmi birinci yüzyılda, sosyal hayatın hemen her noktasında dijitalleşmenin ayak izlerini görmek mümkün. Hatırlayın, çok değil, 20 sene önce kütüphanelerimizin başköşesinde duran Meydan Larousse ve Ana Britannica o tarihlerin interneti ve en önemli bilgi kaynağımızdı. Şimdi kimse dönüp yüzlerine bakmıyor. Geçmişte gündelik hayatımızın olmazsa olmazı olan kunduracılar, yorgancılar, terziler, nalbantlar devrini çoktan doldurdu. Hem de son 30-40 yıl içinde! Bundan 100 yıl önce biri çıkıp da oturduğumuz rahat koltuklarımızdan dakikalar içinde tüm alışverişimizi yapabileceğimizi söylese aklını kaçırdığını düşünürdük.
  Dijital teknolojiler ile tetiklenen 4. Sanayi devriminin inşa edildiği bugünlerde, yapay zekâ, robot kullanımı, otonom araçlar, 3D yazıcılar, nanoteknoloji ve bilimin diğer alanlarındaki gelişmeler ekonomi ve toplumun dönüşüm sürecine işaret ediyor. Bu gelişmelerin iş yapış şekillerimizi değiştirmesinin yanı sıra insan olarak bizi ve toplumu değiştireceği öngörülüyor. Dijitalleşme ile çoğu meslek kabuk değiştiriyor ya da bütünüyle yok oluyor.  Bazı mesleklerin tamamen yok olması, bazılarının ise daha fazla gelişecek olmasının yanı sıra, gelecekte bugün hiç bilmediğimiz meslek dallarının ortaya çıkacak olması muhtemeldir. 
Tüm bu yeni teknolojilerin muhasebe mesleğini etkilemesi ise, kaçılmaz bir gerçekliktir.  Bilgi teknolojisinin muhasebe alanında ortaya çıkardığı yeni becerileri kazanmak, muhasebeciler için artık zorunluluk. E-defter, e-beyanname, yeni nesil yazarkasa, e-fatura, defter beyan ve hazır beyan sistemi vb. gelişmelerin son on yılda muhasebe mesleğine sağladığı yeniliklerden yalnızca birkaçı… Muhasebecilik dijitalleşme ve teknolojik gelişmelerle birlikte adeta evrim geçiriyor. Araştırmalara göre dijitalleşmeden en çok etkilenen meslekler sıralamasında vergi düzenleyiciler yüzde 99, defter tutanlar, muhasebe ve denetim çalışanları ise yüzde 98 ile birinci sırada. Muhasebe meslek mensuplarının yerini belki de başka meslekten insanlar alacak. Peki, bu alanda çalışanlar bu değişim ve dönüşüme hazır mı?

Mali müşavir İsmail Tekbaş bu kitabında Yapay Zekâ, RSO, Big Data, Artırılmış Gerçeklik, Sanayi 4.0, Blockchain, IoT gibi teknolojik gelişmelerin muhasebeciliğe etkisini sorguluyor. Sanayi 4.0, Toplum 5.0 gibi kavramları tartışmaya açıyor ve binlerce yıllık geleneğe sahip bu mesleğin ölmemesi için yepyeni bir modelle karşımıza çıkıyor; Mali Mühendislik

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

GENEL KURUL’A HANGİ FİNANSAL TABLOLAR SUNULACAK?

Bağımsız Denetçilik Sınavı ve Stajı Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Oldu da bitti maşallah, nazar değmez inşallah!

Dijital Çağda Muhasebe Mesleğinin Yeniden Tasarımı: Mali Mühendislik-Accounting Engineering

Mali Müşavirlik Mesleğinin Geleceği Tehlikede Mi?

Meslektaşın Yeni Çilesi; BERAT

BAĞIMSIZ DENETÇİNİN BAĞIMSIZLIĞI TEHLİKE ALTINDA

VERGİ USUL KANUNU MU GÜÇLÜ YOKSA TÜRK TİCARET KANUNU MU?

TÜRKİYE EKONOMİSİ MALİ AFLARA BAĞIMLI MI?