MERHABA

“Merhaba” kelimesi Farsça bir kelime olup,  “gel otur benden size zarar gelmez"  anlamına gelmektedir. Yazımda bu başlığı kullanmamın nedeni ise, değişim adına, mesleki mücadele adına mesleğimizde yıllardır saltanat süren ve koltuklarına yapışmış bırakmayan otoriteye karşı, tüm idealleri; her türlü olumsuzluğa inat, iyiye doğru bir adım atabilmek, dokunabildiği tüm körelmiş fikirleri yok etmek olan bir grup meslektaşın mücadele sloganı olmasıdır.

 29-30 Ekim tarihlerinde Mersin’de birçok ilden mesleki dernek ve grup yöneticilerinin katılımıyla gerçekleştirilecek olan çalıştayda, sadece bir grubun hâkimiyeti altında, zincirlere bağlı bir meslek haline gelen mesleğimiz adına, adil ve hak olan için mücadelenin ilk tohumları atılacaktır.

Çalıştay duyurusundan sonra birçok tebrik ve destek mesajı yanında “buna gerek var mı, ne yapacaksınız?” gibi sorular da gelmektedir.

Sadece birkaç basit sorunun cevabı ile bu mücadelenin ne kadar haklı ve yerinde olduğu sonucu anlaşılacaktır.  
1.      Mesleki geleceğinizin güvencede olduğunu düşünüyor musunuz?
2.      Size mesleğinizle ile ilgili olmayan angarya işlerin yaptırıldığını düşünüyor musunuz?
3.      Gün geçtikçe çalışma koşullarının daha kötüye gittiğini düşünüyor musunuz?
4.      Mesleğinizi yaparken gelecek kaygısı olmadan kendinizi mutlu ve huzurlu hissediyor musunuz?
5.      Mesleği yönetenlerin mesleki sorunlara ve özellikle angaryalara karşı yeterince mücadele ettiğini düşünüyor musunuz?
6.      Sizce 21.yüzyıl şartlarına göre sivil toplum örgütlerinin görevi sadece bina inşaat etmek ve eğitim vermek midir?
7.      Mesleği yönetenlerin meslek mensuplarının hakları için yeterince mücadele ettiğini düşünüyor musunuz?
8.      Mesleği yönetenlerin bu mesleğe katkı sunacak vizyonda olduğunu düşünüyor musunuz?
9.      Sizce mesleğin geleceğini inşa edecek olan gençlerin mesleğe girişlerinde tabi tutuldukları sınavlar; kendini geliştirmiş vizyoner bir gençlik yetiştirmek mi yoksa bu mesleğe giriş için bir süzgeç politikası mıdır?
10.  Sizce Türkiye dünya üzerinde muhasebe mesleğinin gelişimine ve geleceğine yön veren önemli bir görev üstleniyor mu üstlenmiyorsa bunun suçlusu kimdir?
11.  Mesleğin toplum nezdinde hak ettiği saygıyı gördüğünü düşünüyor musunuz yoksa bunu biz değil de çocuklarımız mı görür diyorsunuz?


Size şimdi bir mücadeleden bahsedeceğim; koltuklara oturuncaya kadar sosyal demokrat geçinenlere, sosyal demokratlığı bir çıkar aracı olarak kullananlara, sosyal demokrasinin aksine güce ulaşınca demokratlık elbisesini üzerinden çıkaranlara karşı verilen bir mücadele; Nelson Mandela  aktivist ve Güney Afrika Cumhuriyeti'nin ilk siyahî devlet başkanı. 1994'te ilk defa tüm halkın katıldığı seçimlerde devlet başkanı seçilmiştir. Yönetimi; ırkçılığı engellemeye, fakirlik ve eşitsizliği ortadan kaldırmaya odaklanmıştır. Siyasi görüş olarak demokratik sosyalist olan Mandela, Afrika Ulusal Konseyi siyasi partisinde 1990'dan 1999'a kadar parti başkanlığı yapmıştır.

Nelson Mandela’nın mücadelesi Gazete Bilkent’in köşe yazısında şu şekilde ifade edilmiştir;
“Hiç kuşku yok ki, Nelson Mandela ve onun mücadelesi demokrasiyi gerektiğinde binilip, gerektiğinde inilecek bir tren gibi görenlere karşın gerçek demokrasinin ve demokratlığın en çarpıcı örneklerinden birisini  temsil ediyor. Bütün hayatı boyunca ırkçılığa, ayrımcılığa karşı mücadele edip, 70 küsür yaşında çıktığı hapisten herkesin beklentisinin aksine intikamcı değil, birleştirici ve uzlaştırıcı bir yol izleyen Mandela sadece siyahların değil beyazların da kahramanı olmayı başardı.  Demokratlığı sadece mağdur ve güçsüz olduğunda hatırlayanların aksine gücünün zirvesindeyken ilkelerinden ve insanlığından taviz vermedi. Bütün Güney Afrika’nın başkanı olarak; gerçek bir demokrat ve önder olmayı başardı.”

İşte ilk adımlarını atığımız bu mesleki mücadelenin temeli geçmiş ile hesaplaşama değil meslek ve meslektaş adına adil ve hak olan için mücadele etmek, mesleğin ihtiyacı olan saygınlığı ve başarıyı ulusal ve uluslararası arenada kazandırmaktır.  

Ve unutmadan…

Nelson Mandela der ki; “Ben özgürlük için uzun bir yol yürüdüm ama hiç pes etmedim. Büyük bir teρeye tırmandıktan sonra fark ettim ki; daha tırmanacak çok teρe var.

Gelecek güzel günler için tüm meslektaşlara “MERHABA”
İsmail TEKBAŞ



Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

GENEL KURUL’A HANGİ FİNANSAL TABLOLAR SUNULACAK?

Bağımsız Denetçilik Sınavı ve Stajı Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Oldu da bitti maşallah, nazar değmez inşallah!

Dijital Çağda Muhasebe Mesleğinin Yeniden Tasarımı: Mali Mühendislik-Accounting Engineering

Mali Müşavirlik Mesleğinin Geleceği Tehlikede Mi?

Meslektaşın Yeni Çilesi; BERAT

BAĞIMSIZ DENETÇİNİN BAĞIMSIZLIĞI TEHLİKE ALTINDA

VERGİ USUL KANUNU MU GÜÇLÜ YOKSA TÜRK TİCARET KANUNU MU?

TÜRKİYE EKONOMİSİ MALİ AFLARA BAĞIMLI MI?