86. OSCAR ÖDÜLLERİ TÖRENİ

         Film izlemek, bazı kişiler için alışkanlığın ötesinde tutkuya dönüşmüştür. Ben de onlardan biriyim aslında. IMBD 100 Listesinin en üst sıralarında yer alan hemen tüm filmleri izlemişimdir.  Benim favorim, Hollywood’un kuralsız, özgün yönetmeni ve oyuncusu Quentin Tarantino ve onun kült filmleridir. İsterseniz sinema tarihine damga vurmuş ve benim favorim olan filmlere kısa bir gezi düzenleyelim.

         “Pulp Fiction”… Ekşi Sözlük derki; Tekrar tekrar izlenecek filmler listesinde üst sıralarda olmayı hak eden film. İkinciyi seyrederken ağızdan salyaların akmasına sebep verecek derecede süper, mükemmel şey. Tüm film boyunca bir dakika bile sıkılmanıza fırsat vermeyen, devamlı yeni bir şeylerin olduğu ve izlenesi harika şey.

            Trainspotting,  klozet,  içine giriş ve açlıktan ölen bebek,  filmin en etkileyici sahneleridir.
           Reservior Dogs, Mr.Blonde’un polis memurunu sandalyeye bağladıktan sonra sigarasını yakıp müzik             eşliğinde büyük bir keyifle kulağını kesmesi filme damga, vurmuştur.
         Memento, en az 2 defa izlendikten sonra anlaşılan film…                                                                               Public Enemies ve başrollerde Johnny Depp.
         Leon, Matilda… Scarface, agresif, sinirli Tony Montana.
         Umudunu Kaybetme, Will Smith ve sıfırdan başlayanların hikayesi…
         Flashbacks Of a Fool, hayatını tekrar gözden geçirmek isteyenler için.
         The Godfather  serisi, üzerine onlarca sayfa yazılacak bir başyapıt.
         Rolver, Ego ve insan üzerine her şey.
         Benjamin Button… Yaşamı ters çeviren film…
     Owing Mahowny,  kumar tutkusu olan bir bankacıyı anlatan, geçen günlerde kaybettiğimiz Philip Seymour Hoffman’nın başrolünü oynadığı film.  Ve daha niceleri…

Türk Filmleri
                   Bir Erkan Can resitali “Gemi”de... Yazgı, Musa ve Savcı tiradı etkileyici.  “Tabutta Rövaşata” evsiz Mahsun’un hikayesi.  “Umut”, Yılmaz Güney ve Tuncel Kurtiz... “Eşkıya”, Şener Şen ve Uğur Yücel’in başrollerini paylaştığı film. Nuri Bilge Ceylan ve bol ödüllü filmi “Uzak”. “Derman” ve etkileyici müziği Mamak türküsü. “Yılanların Öcü”, Kadir İnanır ve Fatma Girik. “Yeraltı” Zeki Demirkubuz, Engin Günaydın, ego, çelişki ve nefret… “İstanbul Kanatlarımın Altında”, “Sürü”,  “Kara Köpekler Havlarken”, “Selvi Boylum Al Yazmalım”, “Devrim Arabaları”  ve onlarcası…
Yukarıdaki ve çoğu sinema filmi,   yönetmenlerinin ve oyuncularının,  en   büyük arzusu ve hayali Oscar ödülünü almaktır.  Bu yılın en büyük organizasyonlarından biri olan 86. Oscar Ödül Törenini geçen günlerde geride bıraktık. Asıl ismi “Academy Of Motoin Picture Arts and Sciences (AMPAS) olan ve  “Sinema Sanatları ve Bilimler Akademisi” tarafında verilen Oscar ödüllerinin bu yılki töreni, Rusya’da gerçekleşen,  Soçi Kış Olimpiyatlarından dolayı normal tarihinden bir hafta sonraya ertelendi. ABD film endüstrisinin kalbi olan Los Angeles’daki Dolby Tiyatrosu’nda düzenlenen törende 24 kategoride filmler bir biriyle yarıştılar.

Kırmızı Halı
Ödül töreni kadar çok konuşulan kırmızı halı seremonisinde yine bu yılın en şık  ve  en rüküşleri seçildi. Julia Roberts, Amy Adams, Jennifer Lawrence bu yılın en şıkları arasına girerken, geçtiğimiz sene ödülünü Jennifer Lawrence’a kaptıran Anne Hathaway en rüküşler arasındaydı. 

Törene Ellen Degerenes Damgası
Bu yılki ödül törenini,  talk showcu ve komedyen, neşeli insan Ellen Degerenes sundu.
 Geçen yıl gerçekleşen Oscar Ödül Töreni’nde   “En iyi Kadın Oyuncu Ödülü”nü almak için sahneye çıkarken elbisesine takılıp düşen Jennifer Lawrence, bu sene de kırmızı halıda düştü. Tabi bu fırsatı kaçırmayan Ellen “Bu gece kazanırsan, Oscar’ı biz sana getirmeliyiz,” esprisi salonu kahkahalara boğdu.
         Törende acıkan ünlülere pizza söyleyen ve parasını ünlülerden toplayan Ellen DeGeneres’e, en çok parayı ünlü aktör Kevin Spacey verdi. Arka sıralara peçete ve tabak dağıtan Brad Pitt’e,  Kevin Spacey de pizza dağıtarak yardımcı oldu. Hollywood yıldızlarına pizza dağıtan adamın topladığı bahşiş ise 1000 USD’di.

Ellen Show “Selfie”
         Ödül törenine Ellen’in ünlü oyuncularla çektiği selfie pozu damga vurdu. Ellen daha sonra pozu twitter aracığıyla,  paylaştı ve 47 dakikada 1 milyon retweet alan bu kare paylaşım rekoru kırmış oldu.  Bence Oscar Ödül törenini her yıl Ellen Degerenes sunmalı…


Kaybedenler Kulübü Üyesi, Lenoardo Di Caprio
Oscar’ın gelmiş geçmiş en talihsiz oyuncusu seçilse bence Leonardo Di Caprio birinci seçilir.  86. Oscar ödülleri töreninde Para Avcısı (The wolf of Wall street) filmindeki rolüyle bir kez daha “En iyi erkek Oyuncu” kategorisinde Oscar’a aday olan Dicaprio bu kez de,  eli boş döndü. Daha öncede bu kategoride 4 kez aday olan Dicaprio,   bu sefer de mutlu sona ulaşamaması sosyal medyada espri konusu oldu.

Düzenbaz  (Amrican Hustle) hayal kırıklığı yarattı.
         Oscar ödül töreninde en iyi film ödülünü  “12 Years a Slave” alırken, “Gravity” en iyi yönetmen dahil toplamda 6 ödül alarak geceye damga vurdu. Diğer yandan ödül töreni öncesi favori olan “American Hustle” aday olduğu 10 kategoriden sıfır çekerek hayal kırıklığı yarattı.

McConaughey En İyi Erkek Oyuncu 
         Ödül törenine annesiyle gelen sinema oyuncusu Matthew Mcconaughey de “Dallas Buyers Club” deki ( Sınırsızlar Kulübü) performansı ile En İyi Erkek Oyuncu ödülünün sahibi oldu. Uyuşturucu bağımlısı ve HIV taşıyıcısı Ron Woodroof’un hayatından esinlenerek beyaz perdeye aktarılan filmi ben de izledim. Gerçekten Mcconaughey’ın,  filmdeki performansı etkileyiciydi.
         Bir yıldır heyecanla beklenen 86. Oscar Ödül töreni yine kaybedenleri, kazananları, kırmızı halısı ve  bu, seneye özel Ellen ve selfie pozuyla   yıla  damgasını vurmuş oldu…

         Bu arada bazı yazarlar, yazarken en çok dinledikleri şarkıyı,  açıklamaya başladılar. En son Elif Şafak yazarken Nıghtwıst’den,  “Ghost Love Score” şarkısını dinlediğini açıklarken,  ben de bu yazıyı,  Red Hot Chilli Peppers’den  “Can’t Stop” şarkısını dinlerken hazırladım. Neyse…
İleriki, senelerde Oscar Ödül Töreninde bir Türk filmi görmek umuduyla… Hoşça kalın…


OSCAR ÖDÜLLERİ TAM LİSTESİ

En İyi Film: 12 Yıllık Esaret 
En İyi Erkek Oyuncu: Matthew McConaughey (Dallas Buyers Club)

En İyi Kadın Oyuncu: Cate Blanchett (Blue Jasmine)
En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu: Jared Leto (Dallas Buyers Club)
En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu: Lupita Nyong'o (12 Yıllık Esaret)
En İyi Yönetmen: Alfonso Cuarón (Yerçekimi)
En İyi Uyarlama Senaryo: 12 Yıllık Esaret (John Ridley)
En İyi Özgün Senaryo: Her (Spike Jonze)
En İyi Sinematografi: Yerçekimi (Emmanuel Lubezki)
En İyi Animasyon Film: Karlar Ülkesi (Frozen)
En İyi Kısa Animasyon: Mr Hublot 
En İyi Film Yabancı: Muhteşem Güzellik ''La Grande Bellezza'' (İtalya)
En İyi Şarkı: Let It Go - Karlar Ülkesi 
En İyi Müzik: Yerçekimi 
En İyi Belgesel: 20 Feet from Stardom 
En İyi Kurgu: Yerçekimi 
En İyi Yapım Tasarımı: Muhteşem Gatsby ''The Great Gatsby'' 
En İyi Kısa Belgesel: The Lady In Number 6 
En İyi Kısa Film: Helium 
En İyi Kostüm Tasarımı: Muhteşem Gatsby 
En İyi Makyaj ve Saç: Dallas Buyers Club 
En İyi Ses Kurgusu: Yerçekimi 
En İyi Ses Miksajı: Yerçekimi 
En İyi Görsel Efekt: Yerçekimi

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

GENEL KURUL’A HANGİ FİNANSAL TABLOLAR SUNULACAK?

Bağımsız Denetçilik Sınavı ve Stajı Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Oldu da bitti maşallah, nazar değmez inşallah!

Dijital Çağda Muhasebe Mesleğinin Yeniden Tasarımı: Mali Mühendislik-Accounting Engineering

Mali Müşavirlik Mesleğinin Geleceği Tehlikede Mi?

Meslektaşın Yeni Çilesi; BERAT

BAĞIMSIZ DENETÇİNİN BAĞIMSIZLIĞI TEHLİKE ALTINDA

VERGİ USUL KANUNU MU GÜÇLÜ YOKSA TÜRK TİCARET KANUNU MU?

TÜRKİYE EKONOMİSİ MALİ AFLARA BAĞIMLI MI?