%10 DÜZ ORANLI KDV SİSTEMİ NEDİR?


               Değerli Meslektaşlarım, Maliye Bakanı Sayın Naci AĞBAL göreve geldiği günden beri vergi sistemi ile ilgili ardı ardına yeni projeler açıklamaktadır. Bakan Sayın Ağbal’ın son olarak Katma Değer Vergisi ile ilgili yapmış olduğu açıklama haber bültenleri tarafından kamuoyu ile KDV'ye düz oran geliyor” söylemi ile paylaşıldı.

            Peki nedir bu KDV’de düz oran? Öncelikle şunu belirtmek isterim ki; bu sistem tüm vergi mükellefleri için uygulanmayacak olup, sadece hasılatı belli tutarın altındaki işletmeler için uygulanacaktır. Örneğin; Yıllık hasılatı 200.000 TL’yi aşmayan işletmeler yılda bir kez KDV’ beyannamesi vererek %10 KDV oranından beyanda bulunacaklardır.  Sistem için referans alınan İngiltere’de bu sınır 150.000 Sterlindir. Harici olarak bu sisteme geçen mükellefler yıl içinde alış sırasında ödedikleri KDV’yi de gider olarak dikkate alacaklardır. Sayın Ağbal uygulamanın ilk olarak ulaştırma sektörü gibi özellikle hasılatı kayıtlı sektörlerde başlanacağı belirterek, uygulamanın mükellefin tercihine bırakılacağını ve isteyen mükellefin eski sistemle devam edebileceğini ifade etti.

Referans olarak İngiltere’yi aldıklarını belirten Sayın Ağbal’ın düz oranlı flate rate” KDV sistemi ile ilgili kamuoyuyla paylaşmış olduğu açıklamanın özeti şöyledir: “Normalde yüzde 18 KDV toplayan mükellefe, ‘Bize yüzde 10’unu ver, tek tek faturalarla biz de uğraşmayalım, sen de uğraşma. Hasılatının yüzde 10’unu KDV olarak öde’ diyeceğiz. Mükellef faturalarını gene toplayacak. Özellikle KOBİ’lerde bu uygulama, sistemi basitleştiriyor. İşletmeler bazı giderleri faturalaştıramıyorlar. O zaman yüksek KDV ile karşılaşmamak için başka yollara yöneliyorlar. Bu düzenlemeyle Maliye açısından denetim ihtiyacı azalacak. Açık söylemek gerekirse zaman zaman sahte belge trafiğini doğuran önemli faktörlerden biri budur. İşletmeler belgeleyemedikleri harcamaları belgelemek için sahte veya muhteviyatı yanıltıcı belge kullanabiliyor.”

Sonuç olarak, düz oranlı flate rate KDV sistemi tüm mükellefler için uygulanmayacak olup, sadece hasılatı belli tutarın altındaki işletmeler için uygulanacaktır. Uygulama ihtiyari olup, isteyen mükellefler bu sisteme geçecektir.  Maliye Bakanlığının temel amacı KDV uygulamalarını sadeleştirerek, hasılatı belli bir tutarın altında kalan mükelleflerin yılda bir kez KDV beyannamesi vermesi ile vergi dairelerinin yükünü ve denetim ihtiyacını azaltmaktır.  Bu sistemi şöylede tanımlayabiliriz; Basit usul vergilendirme sisteminin farklı bir modeli. Tabi bu sistemin meslektaşların iş hacimlerini de düşüreceği bir gerçektir. Sağlıcakla Kalın.

Saygılarımla

İsmail TEKBAŞ

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

GENEL KURUL’A HANGİ FİNANSAL TABLOLAR SUNULACAK?

Bağımsız Denetçilik Sınavı ve Stajı Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Oldu da bitti maşallah, nazar değmez inşallah!

Dijital Çağda Muhasebe Mesleğinin Yeniden Tasarımı: Mali Mühendislik-Accounting Engineering

Mali Müşavirlik Mesleğinin Geleceği Tehlikede Mi?

Meslektaşın Yeni Çilesi; BERAT

BAĞIMSIZ DENETÇİNİN BAĞIMSIZLIĞI TEHLİKE ALTINDA

VERGİ USUL KANUNU MU GÜÇLÜ YOKSA TÜRK TİCARET KANUNU MU?

TÜRKİYE EKONOMİSİ MALİ AFLARA BAĞIMLI MI?