Hepimiz Muhasebe Mesleğinin Sonunu Biliyoruz
Sevgili meslektaşlarım hemen açıklayayım: Yazının başlığı bana ait değil. Amerikalı yazar ve Oxford üniversitesi öğretim görevlisi Daniel Susskind’in muhasebe mesleğinin geleceği konulu makalesinin dikkate çekici başlığıdır. Harici olarak yazarın teknolojik gelişmeler neticesinde mesleklerin değişmesi ve evrilmesi gerektiği konulu bir de kitabı var. Yazar kitabına karşı ön yargı ve direnişin olduğu gibi, kitabı destekleyen gelecek vizyonuna sahip profesyonel meslek mensuplarının da olduğunu belirtiyor.
Aslında teknolojik gelişmeler neticesinde muhasebe mesleğinde yaşanacak olan değişimleri yalnızca Daniel Susskind değil, yirmi yıla yakındır dünya üzerinde birçok üniversitede görev yapan akademisyenler ve araştırmacılar söylemekte. Yine Avustralya Muhasebe Okulu Sosyal ve Çevresel Sürdürebilirlik Araştırması Muhasebe Ekibi Üyesi ve Takım Lideri Dr. CPA CA unvanlı Muhammad Azizul Islam “Muhasebe Mesleğinin Geleceği” konulu makalesinde muhasebe mesleğinin önümüzdeki 30 yıl içinde önemli değişikliklerle karşı karşıya kalacağını, meslek örgütü üyelerinin ve akademisyenlerin bu değişikliğe cevap vermeleri gerektiğini belirtiyor. Gelişmekte olan akıllı ve dijital teknolojinin muhasebe mesleğinin geleceğini doğrudan etkilediğini belirterek, bu konuda meslek örgütlerinin ve akademisyenlerin çalışmaları olduğunu ancak yeterli olmadığını belirtiyor.
Yine dünyanın önemli üniversitesinde görev yapan bir akademisyen taksi sektöründe dijitalleşme sonucu ortaya çıkan UBER taksi uygulaması ile muhasebe sektöründe yaşanacak olan dijitalleşme üzerine karşılaştırma ve analiz yaparak muhasebe mesleğinin geleceğine yönelik öngörülerde bulunmaktadır. Ünlü konuşmacı James Ashford ise, muhasebecilerin teknolojik gelişmelere ayak uydurması ve muhasebe mesleğinin bu yönde evrilmesi konusunda şöyle diyor: “Muhasebecilerin kendi gelecekleri için yapmaları gereken en büyük adım muhasebeci gibi düşünmekten vazgeçmeleridir.” Ünlü konuşmacının vermek istediği mesaj, muhasebe mesleğinde yaşanan teknolojik değişimlere karşı mesleğimizi tekrar inşa etmek istiyor isek; geleneksel söylemlerin ve uygulamaların dışına çıkmamız gerektiğidir.
Peki şimdi soruyorum size: Dünya muhasebe endüstrisinde yer alan meslek öğütleri ve akademisyenler teknolojik gelişmeler ve dijitalleşme karşısında uzun yılladır muhasebe mesleğinin geleceği üzerine kafa yorarken sizce ülkemizdeki meslek örgütlerinin veya akademisyenlerin bu konuda bir çalışması var mı?
Aslında bu soruyu sorduğumda aklıma vizontele filminin şu muhteşem tiradı geliyor: “Biz duyduğumuz bir havadise şaşırdığımız zaman büyükşehirdeki insanlar çoktan unutmuş oluyor.” Sağlıcakla Kalın…
Makalenin Sözü; “Sen doğru yolda ol da, varsın sanan eğri sansın; sen kendini bildiğin sürece, doğru insansın” Yunus EMRE
Saygılarımla
İsmail TEKBAŞ
Yorumlar
Yorum Gönder