Negatif Ayrışıyoruz!


Negatif AYRIŞIYORUZ

Son 1 ay değerlendirildiğinde cari açıkta bozulma, yüksek enflasyon, Moody'sin not indirimi ve jeopolitik gelişmeler derken; Türk lirası gerek dolar gerekse de euro karşında gelişmekte olan para birimlerine göre negatif ayrışmış durumda. Son olarak basına yansıyan Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek’in istifa haberleri ile birlikte USD/TL kuru 4,04 ile tüm zamanların rekorunu kırdı. Harici olarak son açıklanan TÜFE bazlı reel efektif döviz kuru endeksi 83,42 ile TL tarihinin en düşük seviyesine geriledi. Bu durum TL’nin sadece dolar ve euroya karşı değil, diğer para birimleri karşısında da değer kaybettiğini gösteriyor. 

Enflasyon Önemli 
Salı günü açıklanan Mart-2018 enflasyonu 0,99 ile beklentilerin üzerinde bir artış gösterdi. Böylelikle yıllık enflasyon %10,23 olarak gerçekleşti. Bu durumda 2018 yılında tek haneli enflasyon hedefinin gerçekleşmesi zor gibi gözüküyor. 2017 yılında Türkiye'nin ekonomik anlamda 2 tane hikâyesi vardı; biri büyüme diğeri ise enflasyon idi. 2017 yılında Kgf etkisi ile birlikte yıllık yüzde 7,4 oranı ile rekor bir büyüme gerçekleştirdik. Ancak enflasyon konusunda aynı başarıyı yakalayamadık. Gelişmekte olan para birimlerine göre negatif ayrışmamızın en önemli nedenlerinden biri enflasyondur. Aşırı büyüme iştahı, yükselen petrol fiyatı ve artan döviz kurları beraberinde yüksek enflasyon getirmektedir. Enflasyona çözüm üretilmediği sürece Türk Lirasının ve faizlerin üzerindeki baskı devam edecektir. 

Kısaca özetlersek; Türk Lirası uzun bir süredir gelişmekte olan para birimlerine göre negatif ayrışıyor. TL’deki bu ayrışmanın nedeni başta bir türlü tek haneye inmeyen enflasyon ve diğer iç dinamiklerinden kaynaklanmaktadır. Diğer taraftan 194,82 seviyelerine gelen CDS’ler de Türkiye’nin risklerinin arttığına işaret ediyor. TL’deki değer düşüklüğünün önüne geçmek için enflasyonun kontrol altına alınması, ülke riskinin düşürülmesi, cari açığın azalması ve faiz artışı ilk başta akla gelen çözümler. Kısa vadede ise en etkin yöntemin faiz artışı olduğu görünüyor. Bu durum karşısında yatırımcı, piyasalarda merkez bankasının ağrılığını ve etkinliğini artırması yönünde beklenti içerisine girmiş bulunmakta. 

Son olarak, bugün piyasalar ABD’den gelecek olan Tarım Dışı İstihdam, İşsizlik Oranı ve Ortalama Saatlik Kazanç verilerine odaklandı. ABD tarım dışı istihdam tarafında beklenti, 185 bin seviyesinde. Ancak piyasalar ortalama saatlik kazanç verisini daha yakından takip ediyor. Dün ABD'den gelen dış ticaret verisi ise, yılın ilk ayında bir önceki aya göre yüzde 5 artarak 56,60 milyar dolara yükseldi. Bu veri Ekim 2008'den bu yana en yüksek seviyesini kaydetti bunu da not olarak düşmekte fayda var. 

Herkese güzel ve mutlu bir hafta sonu dileklerimle...

https://tr.investing.com/analysis/negatif-ayrsyoruz-200219073
Gelişmek olan para birimlerinin bir yıl içinde euro ve dolar karşısındaki durumu

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

GENEL KURUL’A HANGİ FİNANSAL TABLOLAR SUNULACAK?

Bağımsız Denetçilik Sınavı ve Stajı Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Oldu da bitti maşallah, nazar değmez inşallah!

Dijital Çağda Muhasebe Mesleğinin Yeniden Tasarımı: Mali Mühendislik-Accounting Engineering

Mali Müşavirlik Mesleğinin Geleceği Tehlikede Mi?

Meslektaşın Yeni Çilesi; BERAT

BAĞIMSIZ DENETÇİNİN BAĞIMSIZLIĞI TEHLİKE ALTINDA

VERGİ USUL KANUNU MU GÜÇLÜ YOKSA TÜRK TİCARET KANUNU MU?

TÜRKİYE EKONOMİSİ MALİ AFLARA BAĞIMLI MI?